Borderline test

Deze criteria worden ook gebruikt in een borderline test

Ongeveer 2% van de volwassenen lijdt aan Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS), kortweg borderline genoemd. BPS, een ziekte waarbij je last hebt van psychische verschijnselen op de grens tussen neurose en psychose, wordt vaker vastgesteld bij vrouwen dan bij mannen. Je denkt vaak in uitersten, je stemming slaat gauw om, kortom, het is ‘alles of niets’. Een borderliner is aanhoudend instabiel in relaties en emoties. Als je aanwijzingen hebt dat jezelf, je kind of iemand in je omgeving aan deze aandoening lijdt, dan kun je op internet op zoek gaan naar een borderline test op websites over psychische gezondheid. Voor borderline is een aantal diagnose-criteria te vinden in het handboek DSM-IV.

Professionele hulp na borderline test

Na het invullen van de borderline test is het aan te bevelen om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de huisarts. Aan borderline en aanverwante stoornissen is iets te doen, maar alleen via intensieve gedragstherapie en een aanpassing van het leefpatroon. Mogelijk moeten ook medicijnen worden voorgeschreven door een psychiater. Een hulpverlener zal altijd meerdere gesprekken voeren, voordat de diagnose gesteld kan worden.
Een borderline test is een nuttig hulpmiddel, omdat het een indruk kan geven van de borderline kenmerken die iemand vertoont. De testen zijn uiteraard ter indicatie. Neem bij chronische problemen altijd contact op met een professional.