Omgaan met borderline

Leer over de ziekte

Samenwonen met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, vooral als u onvoldoende kennis of ervaring hebt met de stoornis. Daarom raden wij u aan om alles over omgaan met borderline te lezen. Leer zoveel mogelijke over de ziekte en de manieren hoe u een persoon met borderline moet opvangen. Hoe meer u weet over omgaan met borderline, hoe meer begrip u zult hebben voor de persoon die er aan lijdt en hoe beter u zal omgaan met borderline.

Zoek evenwicht

Zoeken naar evenwicht in uw leven zodanig dat de persoon die aan borderline lijdt in een stabiele omgeving kan leven. Omgaan met borderline betekent dat u de symptomen moet kunnen onderscheiden van de andere persoonlijkheidskenmerken. Zorg ervoor dat u weet welke de ideale woonomstandigheden zijn, omdat dit ook een stabiliteitssgevoel kan geven.

Zoek een gespecialiseerde therapeut

Houdt er rekening mee dat de persoon met borderline u, onbewust, ook zal teleurstellen. Zoek een therapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van borderline en probeer de zieke persoon te overtuigen om therapie te volgen. Een goede therapeut zal ook toelaten dat familie en vrienden af en toe eens aanwezig zijn tijdens een sessie. Op die manier zal niet alleen de patiƫnt, maar ook de omgeving een beter inzicht krijgen rond het omgaan met borderline.